Latest Posts

SÜREKLİ MUTLULUK VAR MIDIR?  SEROTONİN HORMONU SÜREKLİ SALGILANIR MI?

SÜREKLİ MUTLULUK VAR MIDIR?  SEROTONİN HORMONU SÜREKLİ SALGILANIR MI?

Zihinleri en çok karıştıran sorulardan biridir “mutluluk sürekli midir?” sorusu. Psikoterapi seanslarında da danışanlar bu ve buna benzer soruları sorgularlar. Geçekten de;

-Nedir mutluluk?

-Sonsuz mutluluk var mıdır?

-Mutluluk kavramı insandan insana değişir mi?

MUTLULUK NEDİR?

Mutluluk insandan insana değişen bir kavram elbette. Göreceli yani. Beni mutlu eden bir eylem ya da davranıştan bir başkası mutlu olmayabilir.  Bir başkasını mutluluktan havalara uçuran bir durum ise size bir şey ifade etmeyebilir.  Kişinin mutluluğa yüklediği anlam ve değer, onun hayatının mutluluk dinamiklerini oluşturur.

İNSANLARIN MUTLULUK DİNAMİKLERİ

-Sevgi dolu ilişkiye sahip olmak

-Yemek yemek

-Uyku uyumak

-Para kazanmak ve para harcamak

-Başarılı olmak

-Ünlü olmak

-Seks yapmak

-Güzel olmak-yakışıklı olmak

-Beğenilmek, onaylanmak

-Anne olmak

-Evlenmek ve evli olmak

-Alışveriş yapmak, satın almak

-Sağlıklı olmak

-Sevmek, sevilmek

Bu listeyi daha da çoğaltabiliriz.  Burada önemle şunu belirtmek isterim ki mutluluk kavramına yüklediklerinizin gerçekçi ve hayata geçirilebilir olması son derece önemlidir. Rasyonel olmayan hiçbir beklenti gerçekleşmez ve kişiyi hayal kırıklığına uğratır.

SÜREKLİ MUTLULUK YOKTUR MUTLU AN’LAR VARDIR

Yaşam çözülmesi gereken sorunlarla doludur. Ve her insanın yaşamında da çözmesi gereken sorunlar vardır.  Hayatlarında daima mutlu olmayı bekleyenler yanılırlar.  Mutluluk an’larda yaşanır. Mutlu anlarınızı biriktirin deriz ya bu çok doğru aslında. Eşinizle, sevgilinizle, çocuğunuzla, ailenizle, arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle yaşadığınız mutlu anların tadını çıkarın. Emin olun ki mutluluk orada.  Hedefler, amaçlar başka yani mutluluk dinamikleriniz, mutlu anlar ise bambaşka bir kayıtla zihninize kaydoluyor.

SERATONİN HORMONU EKSİKLİĞİ DEPRESYONA NEDEN OLABİLİR

Mutluluk hormonu yani serotoninin bağırsaklarda çözüldüğünü biliyoruz. Bu yüzden bağırsaklara ikinci beyin de deniliyor.  Sizi mutlu eden herhangi bir durumda beyniniz mutluluk hormonu salgılıyor ve kişi kendisini konforlu bir ruh halinin içerisinde buluyor. Ancak serotonin hormonu sürekli salgılanmıyor. Az olması ise depresyon sebebi olabiliyor. Bu yüzden kişinin kendisini mutlu ve iyi hissettireceği eylemlerde bulunması gerekiyor. Yani mutluluk öyle altın tepsi ile gökten inmiyor. Çaba istiyor.

MUTLULUK BAĞIMLILARI VE DEPRESİFLER

Bazıları mutlu olamadan yaşayamayacaklarını düşünürler. En ufak bir sorun bile hayatlarını alt üst eder.  Bir nevi mutluluk bağımlısı olan bu kişiler gerçekçi olmayan ve sorunlardan kaçan insanlardır.  Bazıları da hayatlarındaki olumlu değerleri değil de hep olumsuzlukları görürler. Bu kişilerde kendilerini cezalandıran, mutlu olmayı hak etmediklerini düşünen insanlardır. Bilinçaltlarında tabi.

20 MART DÜNYA MUTLULUK GÜNÜ

Bugün dünya mutluluk günü. Bu günü fırsat bilerek sizinle mutluluğa ilişkin birkaç bilgi paylaştım.

ÖNERİLERİM;

**Siz de mutluluğa ilişkin dinamiklerinizin bir listesini yapabilirsiniz. Ardından da dinamiklerinizin gerçekçi olup olmadığını gözden geçirmenizi öneririm.  Gerçekçi olmayanları eleyerek hayatınızda yeni bir dönem açabilirsiniz.

**Amaçlarla, günlük yaşamdaki küçük hoşlukları birbirinden ayırmanızı öneririm.

**Günlük hayatınıza anlam katacak uğraşlar ve hobiler edinmenizi öneririm.

**Günlük hayatta eyleme geçerek işlevsel olmanızı öneririm.

Sevgiler ve mutlu günler diliyorum.

Psk.İlkim ÖZ

One Comment

Leave a Comment

  1. Haluk arıcı
    Reply

    Harika hocam!
    Çalışmalarınız da başarılar dilerim.Kolay gelsin !
    İyi günler !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.