Beden sağlığımız kadar ruh sağlığımızın da önemli olduğunu biliyoruz. İnsanın bedenindeki bir sağlık sorunu psikolojisini olumsuz etkilediği gibi, psikolojisindeki sıkıntılı durumlar da çeşitli bedensel ağrılar olarak kendisini gösterebilir. Psikosomatik rahatsızlıklar olarak adlandırılan bu hastalıklar arasında baş ağrıları, migren, mide ağrıları, reflü, kas ağrıları gibi bedenin kendisini ağrı olarak ifade etme davranışı vardır.
Her yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak ilan edilmiştir. Ruh sağlığının farkındalığını ve gerek psikoloijik gerekse psikiyatrik rahatsızlıkların farkındalığını artırmak amaçlı olan bu gün toplumların bilincini yükseltmeye yöneliktir.
Ruh Sağlığınızı Korumak İçin size birkaç ufak öneride bulunmak isterim.
*Günlük hayatın koşturmasında iş yerinizde veya evinizde işlerinizi düzene koyarak, belli bir disiplinde çalışırsanız daha az strese girersiniz. Düzenli olmak insanın ruhuna iyi gelir.
*Yoğun bir çalışma temponuz varsa, hafta sonlarınızı bol bol açık havada geçirmenizi öneririm. Yeşil doğa, deniz, göl, oksijen ruhunuzu olumlu yönde besler.
*Haftada iki gün de olsa açık havada yürüyüş yapmak hem beden hem de ruh sağlığınıza son derece iyi gelir. Yaz, kış, yağmur, kar demeden onbeş dakika da olsa yürüyüş yapın. Kendinizi ruhsal olarak zinde hissettiğinizi fark edeceksiniz.
*Ailenize, çocuğunuza, sevdiklerinize kaliteli zaman ayırmanız hem onların hem de sizin ruh sağlığınıza iyi gelir.
*Kendinize zaman ayırmanız, hiç bir eylemde bulunmadan, sizde stres yaratan durumlardan uzak dinlenmeniz, ruhunuzu da dinlendirir.
* Hobilerinizi, yeteneklerinizi keşfetmek ve hayatınıza yerleştirmek psikolojinize iyi gelir.
*Yaşadığınız ortamın derli toplu ve temiz olması ruhunuzu dingin tutar.
*Sağlığınız ve şartlarınız uygunsa evcil hayvan beslemeniz psikoljinizi olumlu yönde etkiler.
*Çevrenizle sevgi bağları kurmanız ruh sağlığınız açısından önemlidir.
*Arkadaşlarınızla keyifli zaman geçirmeniz psikolojinizi olumlu yönde etkiler.
*Eşiniz/Sevgilinizle kavgaya, çatışmaya dayalı değil de açık iletişim ve paylaşıma dayalı, uzlaştırıcı bağlar kurmanız size kendinizi iyi hissettirecektir.
*Diğer doktorlarınızın olduğu gibi aile psikologunuzun olması ve hiç bir sorununuz olmadığını düşünseniz bile altı ayda bir psikologunuzla görüşmeniz, ruh sağlığınızı koruma amaçlı bir önlem olacaktır.
Tüm bunların yan sıra öfke kontrolsüzlüğü, aşırı stres, panik atak, kaygı bozukluklarınız, ilişki sorunlarınız vb var ise zaman kaybetmeden uzman yardımı almanızda fayda olacaktır.
Ruhunuza iyi baktığınız güzel günler sizlerle olsun.
Psk Aile-Evlilik Terapisti-Yazar İlkim ÖZ