“Aslında kötü bir şey yapmıyordum. Erkek arkadaşımla el ele dolaşırken, birden kameraları fark ettim ve o günden sonra uyku uyuyamaz oldum. Ya babam görürse?”
“Evli ama mutsuzum. Sevgilimle arabada giderken yol kamerasına görüntümüz kaydoldu diye haftalardır sinir sistemim çok bozuk.”
“Zaten şüphelerle dolu bir insanım, son zamanlarda AVM:lerde kameralar beni izliyor diye bir takıntım oluştu. AVM’ lere gidemez oldum.”
Ve daha bir çokları “Acaba İzleniyor muyum?” şüphesiyle yaşıyorlar. Bankada, hastanede, trafikte, alışveriş merkezlerinde izlendiğini sanan ve bu yüzden günlük hayatında rahat edemeyen, takıntıları artan insanların sayısı gitgide artıyor. Tabii cep telefonları kameralarını da unutmamak gerek.
İzleniyorum Sendromu
Kişilik yapımız da aynı parmak izimiz gibi. Her birimiz tekiz ve bizden bir başkası daha yok. Tek yumurta ikizleri bile birbirinden farklı. Kişiliği takıntılı ve obsesif olanlarla, paranoid kişlikler, normal yaşantılarında da şüpheci, alıngan, kaygılı ve kuruntuludurlar. Söylenen çoğu sözü üzerlerine alınır ve iç dünyalarında büyütürler. Kendilerine yapılmasa bile, karşı tarafın bazı davranışlarını içselleştirirler.
Özellikle son zamanlarda genç, yetişkin ya da orta yaşlı kişilerden “izleniyorum“şikayetiyle başvuranların sayısı artmış durumda. Sokakta, trafikte,bankada, işyerinde,alışveriş merkezinde birileri beni izliyor sanrılarından dolayı kendisini kötü hisseden pek çok kişi var.
Görünen o ki teknolojinin günlük hayatımıza bu denli girmiş olması, uykuda olan psikolojik rahatsızlıkları da tetikliyor. İyi yanı ise, böylelikle kişi kendisindeki sorunu fark edip, çözüm yoluna gidebiliyor.