Latest Posts

“Eş’e Yüklenen Öfke Nereden Geliyor?” / Derki.net – Kasım Ayı

Eşinize yüklediğiniz olumsuz duyguları hiç düşündünüz mü? Mesela öfkeleriniz, kızgınlıklarınız, hayal kırıklığı yada kırgınlıklarınız. İnsan genellikle duygularının yönünü, nerden geldiğini, nereye gittiğini ve nereye evrileceğini bilemez. Çünkü günlük yaşamın yoğunluğu ve koşturmasından kişi kendi iç dünyasındaki fırtınaları fark edemez

Duyguların yön değiştirmesi olarak tanımladığımız bir psikolojik süreç vardır. Birine kızdığınızda eğer bu duygunuzu o kişiye ifade etmiyorsanız bilin ki çok büyük bir bir olasılıkla kızgınlığınız en yakınınızdaki kişiye yönlenecektir. İfade edilmemiş duygular da aynen su gibidir. Su nasıl yolunu buluyorsa, duygular da yönlenecek bir kişi mutlaka bulur. Eğer bulamazsa durum kötüdür zaten, depresyon kapıda demektir.

Burada şu soruyu sorabiliriz, insan neden hissettiklerini ait olan kişiye yönlendirmez? Burada birkaç faktör vardır ama en önemlisi ise bir başka yoğun duygu olan korkulardır. Özellikle de kaybetme korkusu duyduğunuz, ilişkide güven bağı kuramadığınız, çekindiğiniz kişilere gerçek duygularınızı söyleyemezsiniz. İş yerinde patron, korku bağıyla bağımlı olunan ebeveynler, güvenilmeyen arkadaşlar bu durumun belirgin figürleri arasındadır.

Korkan bilinç, korkuyu bilinçaltına gönderirken çevresindekileri analiz eder. Nedeni ise istemeden sahip olduğu duygu yükünü bir başkasına yüklemektir. Tam de bu noktada kaybetmekten hiç kaygılanmadığı, güvendiği kişi devreye girer. Bu kişi genellikle eştir.

İşte bu sebepten pek çok insan başka başka kişilere öfkelenip, acısını karısından, kocasından çıkarır. Karşı taraf ise durumdan bi haber, noldu şimdi diye şaşırarak kendini savunmaya geçer, Artık her iki tarafında kendini anlatamayacağı ve anlaşılamayacağı kavga, tartışma ve çatışma başlamıştır.

Buna sebep olan kişi yada kişiler ise o anda neye sebep olduklarından habersiz kendi hayatlarının içinde günlük yaşamlarına devam etmektedirler. Ya da belki onlar da başkalarından kaynaklı öfke duygularını eşlerine yükleyip, kendi kavgalarında savruluyorlardır.

Farkına varmalı ve büyümeliyiz. Yetişkince duygularımızı analiz etmek ve ait olduğu kişi yada kişilere, onları kırmadan uygun bir üslup ile ifade edebilmeyi öğrenme kararı almalıyız. Böylelikle hem siz öfke biriktirmez hem de eşinize olumsuz duygu yükleri yüklemezsiniz.

Psk.İlkim ÖZ

Evlilik ve Aile Terapisti/Yazarhttp://www.derki.net/tr/product/782/es-e-yuklenen-ofke-nerden-geliyor

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.