Latest Posts

ÇOCUĞUNUZ NASIL ÖĞRENİYOR?

Eğer ki çocuğunuzun zeka özrü, öğrenme ve algılama güçlüğü yoksa, normal her çocuk gibi öğrenmeye son derece açık olduğu kesindir. Ancak, her çocuğun öğrenme şekli farklıdır. Bu durum çocuğunuzun hangi öğrenme modeline açık olup olmadığına bağlıdır.

Çocuklarda üç çeşit öğrenme vardır; bunlardan biri, ‘Görsel Öğrenme‘, diğeri ‘İşitsel Öğrenme’ ve en sonuncusu da ‘Kinestetik/Dokunsal Öğrenme’dir. Bazı çocuklar sadece bir öğrenme modelini kullanırken, bazıları iki ve hatta üç öğrenme modelini de ender de olsa kullanırlar.
Bu yazıyı okuduktan sonra, siz de çocuğunuzun öğrenme modelini keşfedecek ve çocuğunuzu bu anlamda daha iyi tanımış olacaksınız.

GÖRSEL ÖĞRENENLER
Görsel öğrenen çocukların, görsel hafızları epeyce güçlüdür. Bu çocukların çalışma masaları düzgün ve düzenlidir (en azından ergenliğe kadar!). Çalışma masalarından başka yerde ödev yapmayı tercih etmezler ve masalarının üzerindeki kalem, kalemtraş, silgi vb. eşyaların yerlerinin değişmesinden hoşlanamzlar.

Görsel olarak öğrenen bu çocuklar, öğretmenleri sınıfa arkası dönük tahtaya yazı yazıyor ve ders anlatıyorsa, öğrenemezler. Çünkü onlar öğretmenlerinin ağız bölgesine görsel olarak odaklandıklarından, ancak bu şekilde öğrenebilirler.

Siz de çocuğunuza herhangi bir bilgi anlatırken, mutlaka göz iletişimi kurun ve yüzyüze olun.Çocuğunuza vermek istediğiniz bilgileri bu şekilde daha kolay iletebilirsiniz. Çocuğunuzun görsel hafızası güçlü ise, okuduğunu not ederek öğrenecektir. Okulda mutlaka not tutmalıdır. Ders çalışırken, not tutmalıdır.

Ders Çalışma ve Öğrenme Yöntemleri; Okumak ve not tutmaktır.
Siz de ev ve hayat ile ilgili kuralları, örneğin; ders çalışma programı, çarpım tablosu, dişerinin fırçalanması vb gibi bilgileri kendisine yazdırarak odasının ve evde görebileceği diğer alanların okuyabileceği yerlerine asarsanız, öğrenmesi daha kolay ve güçlü olacaktır.
Bu çocuklar, okumayı epeyce severler.

İŞİTSEL ÖĞRENENLER
Eğer ki çocuğunuz erken yaşta konuştu, melodileri mırıldandı ve şarkı sözlerini ezberledi ise, işiterek öğrenmeye açık demektir.

 

Bu çocuklar, yaptıklarını ve yapmak istediklerini yüksek sesle tekrar ederler. Evde ve okulda çok konuşurlar. Sınıfta yanındaki arkadaşıyla ders boyunca konuşur, kimseyi bulamazlarsa kendi kendilerine konuşurlar. Çok soru sorar ve yanıtları can kulağıyla dinlerler.
İşitsel öğrenmeye açık olan çocuklar, dinleyerek ve yüksek sesle tekrar ederek öğrenirler.
Grup çalışmalarına ya da yanında bir arkadaşıyla çalışmaya yatkındırlar. Sizinle ya da arkadaşıyla çalışırken çok daha iyi öğrenirler. Yüksek sesle okumak, onların öğrenme biçimleridir.
Sınıfta öğretmenin anlattıklarını kayıt cihazına kaydedip, evde dinlemek, öğrenme performanslarını oldukça artırır. Aynı zamanda kendi seslerini kaydederek dinlemeleri de verimli olur.

Ders Çalışma ve Öğrenme Yöntemleri; Yüksek sesle okumak ve yüksek sesle tekrar etmektir.
Çocuğunuz işitsel öğrenmeye açık ise, ona birtakım bilgileri öğretmek için, söylediklerinizi yüksek sesle kendisine tekrar ettirin. Örneğin; ‘Ne yapıyormuşuz! Haydi birkez daha söyleeylim; Yemekten sonra ellerimizi yıkıyoruz,’ vb.
Bu çocuklar dinlemekten daha çok konuşmayı sevdiklerinden, kendi sesleri ile tekrar ederek, öğrenmeyi pekiştirirler. Ritm duyguları gelişmiştir ve bazıları müzik dinleyerek ders çalışır ve öğrenirler.

KİNESTETİK/DOKUNSAL ÖĞRENENLER
Çocuğunuzun yorucu olduğunu mu düşünüyor sunuz? Kıpır kıpır ve son derece hareketli bir çocuk mu? Yerinde duramıyor mu? Hatta öğretmeni, ders sırasında sınıf içinde gezindiğinden mi şikayet ediyor?

Genellikle hiperaktif sanılan bu çocukların öğrenme biçimleri dokunaraktır. Onlar hissederek öğrenirler. Durağan olmayan ve hareketli yapılarından dolayı, dolaşmak, hareket halinde olmak ve dokunmak, en etkili öğrenme biçimleridir.
Sınıfta sürekli kalem uçları kırıldığı için, kalkıp kalemlerini açarlar. Bu bir bahane gibi görünse de, aslında onlar kalemlerini o kadar sıkı sıkıya kavrarlar ki, kalem uçları hemen kırılıverir. Defter sayfaları yırtıktır çünkü yanlış yazdıklarında bastıra bastıra silerler. Bu onların dokunarak öğrenme tarzlarındandır.
Sırada otururken arkadaşlarının ellerinden tutmaya, tenefüslerde öğretmenlerien sarılmaya bayılırlar. Aynı şekilde evde anne, babasına ve kardeşlerine de sıkı sıkıya sarılırlar.

Ders Çalışma ve Öğrenme Yöntemleri: Dokunarak öğrenen çocuklar, diğer çocuklara göre daha yaratıcıdırlar. Sadece öğrenme modelleri hareketlidir. Sınıfta harita, sınıf defterini getirme, şemaları duvara asma, dersi tahtada yazma gibi yönlendirmelerde çok iyidirler. Bilgileri çizerek ve şemalarla öğrenir ve pekiştirirler. Evin içinde dolaşarak ders çalışırlar ve bu şekilde öğrenirler. Drama yoluyla ve deney yaparak öğrenme de de üstün başarıları vardır.

Çocuğunuz asla masasında ya da sabit bir yerde oturarak ödev yapmayacaktır. Onu sürekli oturmaya yönlendirdiğinizde, öğrenemeyecektir. Bırakın evin içinde dolaşsın, defteri, kitabı elinde tutarak ve dolaşarak tekrarlarını yapsın. Eğer oturmasını istiyorsanız, çalışacağı dersi ona şema ve tablolarla anlatmalısınız.

Çocuğunuzun öğrenme biçimini keşfettikten sonra, aranızdaki iletişimin de daha sağlıklı olduğunu farkedeceksiniz.
Hepinize kolaylıklar!