Latest Posts

ANNE VE BABALARA ALTIN ÖĞÜTLER

Prof. Dr. Üstün Ezer

Annelere Altın Öğütler

1-Hamile kalmaya karar vermeden 3 ay önce aktif spora başlayın ve özellikle sırt, bel ile bacak kaslarını kuvvetlendirecek egzersizlere ağırlık veriniz.
2-Yine hamile kalmaya karar vermeden en az 6 ay öncesinden sağlıklı beslenmeye özen gösteririniz, kolalı ve gazlı içeceklerden, sigaradan, kimyasal boyalı ve katkılı yiyeceklerden, fast food gıdalardan uzak durunuz.
3-Hamileliğiniz boyunca sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin, sera ürünlerini tercih etmeyiniz. Özellikle ithal edilmiş sebze ve meyveler ve abur cubur gıdalar yerine doğal veya organik yetiştirişmiş ürünleri tercih ediniz. Unutmayınız ki kimyasal katkılar ve tarım ilaçları anne karnındaki bebeğinize de geçmektedir.
4-Hamileliğiniz süresince balık, kırmızı et, süt ve süt ürünlerini, mevsimine göre nar, portakal, üzüm suyu ve pekmezi daha fazla tüketiniz. Sindirimi kolaylaştıracak posalı ürünler ile tam buğdaydan yapılmış köy ekmeklerini tercih ediniz. Gerekmedikçe demir ilaçları ve vitamin kullanmayınız.
5-Hamileliğinizin 8. ayında itibaren doktorunuzun önerisi ile göğüs ucu kremleri sürünüz ve doğum sonrası 3 aya kadar buna devam ediniz. Göreceksiniz çatlaklar olmayacak, emerken acı hissetmeyeceksiniz.
6-Doğumdan itibaren bebeğinizi çıplak şekilde göğsünüze alınız ve onunla olabilecek en çok iletişimi sağlayınız. Olabildiğince erken emzirmeye, yalnızca anne sütü vermeye çabalayınız. Önerseler bile hazır mamalar kullanmamaya özen gösteriniz.
7-Bebeğinizi ilk 1 ay süresince ağladığı zaman acıktığını anlayarak emzirmenizi öneririz. Ama 1 aydan sonra anne sütünün tam olarak yararlı sindiriminin yaklaşık 3 saat kadar sürdüğünü unutmayarak emzirme aralarını açınız. Tıpkı erişkinler gibi gece beslenmelerine ara vererek saat 24.00 ile sabah 06.00 arasında beslemeyiniz. Bebeğinizi de bu fizyolojik ritme uyum sağlamaya ikna ediniz.
8-Doğumdan sonraki ilk aydan itibaren vücudunuzu yormadan egzersizlere, yürüyüşlere, düzenli hareketlere başlayınız. Ayrıca siz de gaz yapabilen kolalı, gazlı içecekler, baklagiller, soğuk süt, soğan, sarımsak, karnabahar, lahana ve benzeri gıdaları tüketmeyiniz. Unutmayınız ki bu yiyecekler bebeğinizde de -anne sütü ile geçerek- aşırı gaza neden olacaktır.
9-Bebeğinizi mümkün olduğunca sık yıkayınız. Çok soğuk kış ayları dışında her gün yıkanmasını önermekteyiz ancak banyo sonrası çok iyi kurulanmasına, hatta saç kurutma makinelerinin orta ısısı ile kurutmaya özen gösteriniz. Cildi nemli iken asla bebek kremleri ve yağlarını kullanmayınız.
10-Bebeğinizi sevginizi ileteceğiniz onunla konuşacağınız zamanların dışında her ağladığında kucağınıza almayınız. Battaniye ve yastıkta sallamayınız. Yatağında huzur içinde ve uzun süre uyumasına önem veriniz.

Babalara Altın Öğütler

1-Eşinizin hamile olduğunu öğrendiğiniz ilk andaki heyecanınızı ve mutluluğunuzu tüm hamilelik süresince ve bebeğiniz dünyaya geldikten sonra da asla yitirmeyiniz ve bunu eşinize sık sık belli ediniz.
2-Hamile annelerin bebeğin büyümesi ile son 3 ayları çok zor geçecektir. Özellikle oturma ve yatma sırasında büyük zorluklar yaşanacaktır. Bir yandan reflü (gıdaların yemek borusundan geri gelme hareketi) ve gastrit, diğer yandan bebeğin büyük damarlara baskısı annenin yaşam kalitesini bozacaktır. Bunun için hamile anneye alınacak en güzel hediye bir “Baba Koltuğu”dur. Yerinde sallanan, ayakları uzanan, kademeli olarak yatabilen bir koltuk daha sonra da bebeğin emzirme işlemlerinde de kullanılabilir. En sonunda da bu koltuğun adı değiştirilerek “Anne Koltuğu” olarak ömür boyu kullanılacaktır.
3-Doğumun ilk aylarında aşırı heyecan, sıkıntı, sinirlilik yaşamak çok doğaldır ve her anne bu dönemi geçirir. Bunu yenmenin en kolay yolu; eşinizle olan sevgi ve güven bağlarını artırmanız ve ona bebeğinizle paylaşmadan ilk tanıştığınız günlerdeki duyguları yaşatmanızdır. Asla tüm ilginizi bebeğinize yoğunlaştırmamalı, o bebeği dünyaya getiren annesini ikinci plana atmayınız.
4-Annenin emzirmesinden sonraki dinlenme aralığında bebeğin gazının çıkarılması babaların asli görevlerindendir. Doktorunuzun önerilerine göre en az 10 dakika sürmesi gereken gaz çıkarma sırasında, yükselen müzikal sesler sizin başarınızın göstergesi olacaktır.
5-Bebeğinizi birlikte yıkamak, altını değiştirmek, mamasını yedirmek, ninniler söylemek, kucağınıza almak, okşamak, hoplatmak her babanın birincil görevleri arasında olmalıdır. Bu sayede bebeği ile sağlıklı iletişimler kuran babalar onların sevgisini ve güvenini kazanacaklardır.
6-Bebeğiniz için gerekli olabilecek bebek arabasını, anne kucağını, kıyafetlerini, karyolasını, dolabını, taşıma veya araba koltuklarını, mama sandalyesini, oyuncaklarını, patiklerini satın almadan önce iyice düşününüz. Birkaç kez kullandıktan sonra lüzumsuz bir eşya olarak evin bir köşesine atılacak eşyalar için gereksiz harcamalar yapmayınız. Size çok cazip gelen, heyecan ve mutluluk içinde para harcamanızı sağlayan ve inanılmaz pahalı bir sektör haline gelen bebek mağazalarının büyüsüne kapılmayınız, yarışa girmeyiniz. Bunun yerine bir akrabanızın veya arkadaşınızın daha önce çok az kullanmış olduğu ürünleri isteyerek bebeğiniz için kullanmaktan çekinmeyiniz. Hatta siz de sonra bir yakınınıza bunları hediye edebilirsiniz.
7-Bebeğinize iş yoğunluğunuz nedeniyle yeteri kadar zaman ayıramıyor olabilirsiniz. Kısmen duygusal eksiklik duyuyorsanız bunu asla onu şımartarak, aşırı sevgi gösterisinde bulunarak veya gereksiz hediyeler alarak gidermeye çalışmayınız. Babalarının bu davranışı bebekleri ilerde dengesiz, uyumsuz, egoist ve bencil yapabilecektir.
8-Bebeğinizin bütün hayatı boyunca özellikle sizi ve annesini önder, lider kabul edeceğini ve sözleri örnek alacağını asla unutmayınız. Yalan söylemesinden tutun da konuşma ya da giyim tarzına kadar tüm hareket ve davranışlarında sizin aynanız olacaktır. Buna göre örnek olunuz ve hatalarından dolayı ona kızmadan önce aynaya bakarak öz eleştiri yapınız.
9-O bir bebektir, yaptığımızı veya söylediklerimizi anlamaz ki demeyiniz. İnanın ki bugüne kadar ki deneyimlerim ve incelemelerim sonucunda bir bebeğin beyin gelişiminin başladığı anne karnındaki 3. aylarında algılama yeteneği gelişiyor ve bebeklik çağı boyunca artarak devam ediyor. Tıpkı yüksek hafızalı yepyeni bir bilgisayar gibi tüm söylediklerinizi ve görüntülerinizi hafızasına kayıt ediyorlar.